Vragen? Neem CONTACT met ons op.
- Uitgebreid aanbod
- Scherpe prijzen
- Snelle levering
- Alles onder 1 dak
- 32 jaar marktleider
Zoek met minimaal 3 karakters
04
mrt
Tegels voor de oprit
Je wilt een oprit aanleggen maar je hebt nog geen idee hoe en wat? Welke soorten oprit verharding zijn mogelijk en wat is voor jou de beste keuze? We helpen je graag verder. Alles wat je over bestrating voor de oprit dient te weten, tref je hier.
Fundering oprit
Het zandbed dient minimaal 20 cm dik te zijn. Gebruik hiervoor schoon straatzand. Het is aan te raden om voor de bovenste laag 5 cm vloerenzand of metselzand te gebruiken voor een goede doorwatering, waardoor de kans op kalkuitbloei sterk wordt verminderd. Omdat een oprit vaak zwaarder belast wordt, is een stevigere ondergrond aan te raden met een combinatie van gebroken puingranulaat en zand. Je kunt hierbij het beste 40 cm uitgraven. Voor de onderfundering breng je een pakket van 20 cm puingranulaat aan. Deze onderlaag moet goed worden verdicht doormiddel van een triller. Heeft de ondergrond een slechte draagkracht, gebruik dan anti-worteldoek. Door dit kunststof doek onder de fundering aan te brengen, wordt de druk gelijkmatiger verdeeld. Bovendien kan het funderingsmateriaal op deze manier niet in de ondergrond wegzakken. Bovenop het puingranulaat stort je een afwerklaag van 15/20 cm straatzand en de eventuele toplaag van 5 cm met vloerenzand of metselzand.Welke oprit bestrating is het meeste geschikt?
Bij het kiezen van bestrating voor de oprit zijn er vele varianten in maatvoering, structuren en kleuren. Voor de oprit is de hoogte van de steen belangrijk, hoe dikker de steen des te sterker wordt je oprit.De laatste jaren is er steeds meer vraag naar grote tegels voor de oprit. Wij kunnen van harte aanbevelen:
Potterstone
GeoTravertino 60x60x6 cm
Geocolor 60x60x6 cm
Oud Hollands
GeoCeramica 2-Drive
Je dient wel rekening te houden met het feit dat verzakkingen bij grote tegels eerder waarneembaar zijn als bij kleinere formaten.
Ga je voor een kleiner formaat, dan kunnen wij van harte aanbevelen:
DriveLine
Gebakken Bestrating
Betonstraatstenen
Abbeystones
Straksteen
Waalformaat
Legverband oprit bestrating
Voor gebakken bestrating, betonstraatstenen en waalformaat klinkers kun je kiezen voor verschillende legverbanden. Hoe steviger het legverband hoe beter je oprit blijft liggen.De meest gekozen verbanden voor een oprit zijn:
Elleboogverband:
Bij dit legverband worden de stenen in de vorm van een elleboog gelegd met de voegen recht in de kijkrichting of juist dwars erop. Een elleboogverband is behoorlijk sterk en uitermate geschikt voor een oprit, maar is wel lastiger om aan te leggen.
Keperverband:
Het visgraatverband of keperverband lijkt op het elleboogverband, maar hierbij liggen de voegen onder een hoek van 45 graden ten opzichte van de kijkrichting. Het visgraatverband is het sterkste legverband, maar ook het lastigst om zelf te leggen.
Halfsteensverband:
Het meest bekende verband is het halfsteensverband. Een oprit in halfsteensverband is één van de meest eenvoudige legverbanden en de meest gebruikte. Tegenover elke voeg van twee stenen die in elkaars verlengde liggen, verspringt de volgende rij precies een halve steen of tegel. Dit patroon is wel iets minder sterk wat sneller zorgt voor bandensporen in de bestrating.
Alternatieven voor de oprit:
Naast tegels en stenen is natuurlijk ook nog een goed alternatief voor de oprit: Grind of Split. Overweeg je een oprit te maken met siergrind of split, gebruik dan bij voorkeur grindplaten. Grindplaten bieden de benodigde stabiliteit. Zonder grindplaten krijg je sporen in de oprit, omdat het grind verschuift en in de oprit gereden wordt. Met grindplaten wordt het grind of split vastgelegd in het profiel, zodat dit niet meer gaat verschuiven en rollen. Zo voorkom je spoorvorming. Dit bespaart tevens veel onderhoud! Grindplaten hebben een zeer hoge drukvastheid, waardoor je oprit of parkeerplaats na aanleg geschikt is voor zware belasting met o.a. motoren, auto's en zelfs vrachtwagens. Hierbij is het van belang om de oprit goed te funderen met bijv. puingranulaat.Tips voor een goede opritbestrating
Tot slot nog een aantal tips, waarmee een mooi resultaat verkregen wordt:- Gebruik absoluut geen hogedrukspuit op je bestrating om beschadiging te voorkomen
- Pas op met chemische reinigingsmiddelen
- Veeg met regelmaat de oprit schoon
- Denk aan een goede afwatering, bij voorkeur met Ultra Drain watergoten