Veelgestelde vragen
Hieronder bevinden zich de onderwerpen waar wij de meestgestelde vragen in hebben onderverdeeld. Klik op een onderwerp naar keuze om de meestgestelde vragen te bekijken.Hoeveel zand heb ik nodig onder de bestrating?
Zorg voor een zandbed van ca. 20 cm onder uw bestrating.
Hoe bestraat ik een wildverband zonder legpatroon?
De kunst van het wildverbandstraten is het beperken van de voegenlengte. Bij een goed gestraat wildverband zijn zowel de horizontale als verticale voegen nooit langer dan 100 cm. Zo ontstaat het mooiste patroon. Zorg dat je van alle formaten gelijkmatig van de pallet afstapeld, dan kom je altijd uit met de geleverde formaten.
Welke bestrating mag ik aftrillen?
Over het algemeen geld: Tril geen bestrating af die groter is dan 30x30 cm, dunner is dan 6 cm, natuursteen, gecoate tegels of tegels met leisteenreliëf. Tril ook niet als de bestrating niet recht is aangelegd. Ga omzichtig te werk en gebruik een trilplaat met rubberen mat bij strakke bestrating om beschadigingen aan de deklaag te voorkomen. Gebruik bij de grotere maten geen trilplaat, maar een rubberen hamer.
Wanneer moet ik cement door het zandbed mengen?
Over het algemeen mengen we alleen trasscement door het zandbed bij het aanleggen van natuursteen tegels van 3 cm dik en ultracement bij het aanleggen van een keramiekvloer. Gebruik nooit cement door het zandbed bij betonproducten.
Hoeveel trasscement verbruik ik bij het bestraten van een natuursteen terras?
Verbruik over 5 m2 een zak van 25 kg trasscement door het zand. Na het verwerken de bestrating goed nat maken en de vloer 7 dagen laten uitharden, anders heb je kans dat de bestrating weer los komt te liggen.
Kan ik mijn bestrating invoegen met ophoogzand?
Nee, veeg je bestrating niet in met ophoogzand. Je kan invoegen met schoon brekerzand of zilverzand, afhankelijk van het type bestratng, vraag bij twijfel advies aan onze medewerkers. Bij bredere voegen is het ook mogelijk om een inveegsplit, zwartzand of speciale voegmortels te gebruiken.
Waarom moet ik strakke bestrating zonder facet met een kleine voeg bestraten?
Hiermee vang je de spanningsverschillen op die in tegels kunnen ontstaan door weersinvloeden zoals kou en warmte. Splintervorming van tegels wordt hierdoor verkomen omdat de tegels niet strak tegen elkaar aan liggen en ook worden er kleine maatverschillen met de voeg opgevangen.
Kan ik natuursteen tegels op straatzand straten?
Dit is afhankelijk welke natuursteen soort je gaat verwerken. Het advies is om poreuze soorten en lichte soorten zoals licht graniet of marmer te straten in een split bed of een zandbed van vloerenzand gemengd met trasscment.
Hoe diep moeten palissaden- of opsluitbanden in de grond gezet worden?
Dit is afhankelijk van de situatie, ons advies gaat uit naar 1/2, maar zeker voor 1/3 van de hoogte anders heb je hier geen stevigheid van. Meestal gaan opsluitbanden helemaal de grond in.
Moet ik mijn bestrating altijd opsluiten?
Om er zeker van te zijn dat de bestrating niet meer verschuift, moet er langs de buitenkant een band worden aangebracht. De bestrating wordt als het ware opgesloten. Hiervoor zijn opsluitbanden verkrijgbaar, stalen randbegrenzingen, bielzen of stapelblokken. Bij natuursteen bestrating wordt vaak gewerkt met hardsteen opsluitbanden. Opsluitbanden worden meestal iets lager geplaatst dan de bestrating. Je kunt ook kiezen voor kopse opsluiting met waalformaatstenen. Dit is iets minder stevig maar o zo fraai!
Moet ik gebroken puin gebruiken onder de bestrating?
Het specifieke funderingsadvies is voor elk project afhankelijk van de ondergrond, de toepassing en het gebruikte materiaal. Elke situatie is weer anders. Vraag bij twijfel altijd ons advies. Toch zijn er een aantal vuistregels om de benodigde fundering te bepalen. Hoe zwakker de ondergrond, hoe zwaarder en dikker de fundering moet zijn. Hoe zwaarder de belasting, hoe dikker de fundering moet zijn. Wij adviseren daarom om bijvoorbeeld bij opritten een onderlaag te gebruiken van gebroken puin. Deze onderlaag is meestal 15-30 cm dik en moet goed worden verdicht; meestal wordt hij aangetrild of aangestampt. Heeft de ondergrond een zeer slechte draagkracht, dan kun je het beste anti-worteldoek gebruiken. Door dit kunststof doek onder de fundering aan te brengen, wordt de druk gelijkmatiger verdeeld. Bovendien kan het funderingsmateriaal op deze manier niet in de ondergrond wegzakken. Bovenop het gebroken zand stort je een afwerklaag van zand, bijvoorbeeld ophoogzand of met trasscement gestabiliseerd vloerenzand, afhankelijk van het materiaal dat voor de bestrating is gekozen.
Hoeveel moet de bestrating aflopen?
Hoewel afhankelijk van de doorlaatbaarheid van de grond en de hoogte van je tuin is het voldoende om uw terras 1 á 2 cm per meter te laten aflopen naar de plaats waarheen je het regenwater wilt geleiden.
Kan ik mijn siertegels invegen met brekerzand?
Brekerzand is een gebroken splitsoort en heeft een gradering van 1-3 mm. Brekerzand is te gebruiken voor het invegen van bestrating, voornamelijk klinkers voor bestrating voor opritten, echter is brekerzand niet geschikt voor siertegels! Brekerzand is namelijk scherp en kan krasvorming veroorzaken aan de deklaag van de tegels. Ook is brekerzand niet altijd schoon en kalkhoudend. Als het zand langdurig op de tegels blijft liggen kan het kalkvlekken veroorzaken.
Kan ik maatverschil verwachten in sierbeton?
Sommige beton- en de meeste natuursteen tegels zijn vaak niet precies op maat, bijvoorbeeld 50 x 50 blijkt 49,9 bij 50,1, let daarop bij het bestraten. Goed uitlijnen van de bestrating is daarom belangrijk. Wil je verschillende kleuren tegels combineren, gebruik dan tegels of stenen uit eenzelfde serie.
Ik constateer een kleurverschil, wat nu?
Kleurverschillen tussen div. pallets stenen en klinkers komen vrijwel altijd voor. Meng daarom alle ontvangen pallets met elkaar. Mocht je bij tegels een tintverschil opmerken, maak dan beide tegels nat, is het verschil nu weg dan komt het tintverschil door het vocht. Is het tintverschil verschil klein, meng dan alle tegels bij het straten en krijg zo één geheel. Is het verschil groot, ga dan niet straten en neem contact op met een van onze vestigingen.
Er zitten roestpitjes in mijn bestrating, wat nu?
Het kan voorkomen dat er bij de productie van een betonproduct een klein stukje ijzer vanuit de grondstoffen in het betonproduct voorkomt. In contact met regen kunnen dan roestpitjes ontstaan. Je kan deze pitjes gemakkelijk verwijderen met een schroevendraaier. Lukt dit niet, verwijder de roest dan zoveel mogelijk en dek het plekje af met blanke nagellak.