Beste Klant,
Recentelijk heeft u gebruik gemaakt van de diensten van Sierbestrating Jonk.
Wij hopen natuurlijk dat alles naar wens is verlopen en dat wij hebben voldaan aan uw verwachtingen. Via deze pagina informeren wij u graag over de kenmerken en nazorg van de geleverde producten en/of diensten.
Wij geven 1 jaar garantie op de door ons uitgevoerde werkzaamheden en 1 jaar fabrieksgarantie over de geleverde producten*. Hoewel dat op het eerste zicht relatief beperkt lijkt is dit in de praktijk meer dan voldoende. Wanneer er daadwerkelijk fouten zullen optreden die te wijten zijn aan de plaatsing of aanleg van onze producten, worden deze veelal in een mum van tijd duidelijk. Binnen een periode van 1 jaar kunt u mogelijke fouten dus meteen opmerken en aanspraak maken op de garantie indien nodig. Hieronder treft u onze garantievoorwaarden.
Nazorg is uiterst belangrijk om jarenlang van uw tuin te kunnen genieten. Hieronder staan diverse tips om uw tuin goed te onderhouden.
* Fabrieksgaranties zijn per fabrikant verschillend. Uiteraard heeft u bij Sierbestrating Jonk recht op een deugdelijk product, dit betekent dat de aangeboden fabrieksgarantie bij een bepaald artikel niets afdoet aan de wettelijke garantie waar u recht op heeft.
Reinigen
Net als in huis is het belangrijk dat u het schoonmaken regelmatig doet. Waar vloeren binnenshuis vaak dagelijks of wekelijks een schoonmaakbeurt krijgen, schiet dat er bij de bestrating vaak bij in. En dat terwijl uw terras veel meer te verduren heeft dan bijvoorbeeld een houten-, pvc- of tegelvloer. Begin met wekelijks vegen van de bestrating, gebruik hiervoor een bezem met zachte haren voor siertegels met een nabehandeling en een bezem met harde haren voor sierstenen en siertegels zonder bewerkingen. Veeg wanneer de bestrating droog is. Zorg dat er geen bladeren en vuil op een hoopje blijft liggen, het loog van de bladeren en vuil zal langzamerhand in de bestrating trekken.
Naast het droog vegen, maakt u uw tegels schoon met water. Gebruik schoon water (kraan of regenwater) en geen water uit de sloot. Voor beton-, keramisch en gebakken bestrating maakt u een sopje van schoon water en allesreiniger. Bij hardnekkige vervuiling hebben wij speciale terrasreinigers verkrijgbaar. Voor natuursteen gebruikt u alleen water of eventueel een speciale natuursteen terrasreiniger.
BELANGRIJK : Vermijd zuurhoudende onderhoudsproducten en strooizouten, mits deze geschikt zijn geacht voor uw bestrating.
Het is waar dat onkruid niet van schoonmaakazijn houdt en ook algen vinden dit niet echt prettig. Het lijkt dus een ideaal huismiddeltje om snel het terras schoon te maken. Azijn is echter net zo agressief als een chemisch middel en in grote hoeveelheden ook niet goed voor de rest van de tuin (dat geldt voor zowel normale schoonmaakazijn als natuurazijn). Wat ons betreft liever niet gebruiken voor reiniging. Onderstaand een aantal feiten waarmee u zelf de keuze kunt maken.
Aantal feiten van azijn
Azijn doodt al het levende organisme, dus ook de goede bacteriën en schimmels in de grond.
Schoonmaakazijn is geen officieel gekeurd middel voor verdelging van algen of onkruid, daarom zijn er ook geen rapporten beschikbaar. Het effect op de menselijke gezondheid of het milieu is voor zover wij weten niet onderzocht.
Azijn breekt kalk af, dus elk product met kalk wordt aangetast. De concentratie van het zuur en hoe vaak u het toepast is bepalend voor het effect op de langere termijn. Cement bevat kalk dus betontegels zonder beschermlaag zijn gevoeliger dan betontegels met bescherming.
Tuintegels zijn in ontwikkeling en worden steeds vaker voorzien van een coating of beschermlaag. De ene beschermlaag kan wel tegen azijn, de ander wordt er mogelijk door aangetast.
Aangezien er geen onderzoeken hebben plaatsgevonden, geven wij geen garanties op het gebruik van azijn. Mocht u dit middel hebben toegepast en er heeft een verandering plaats gevonden dan valt dit onder uw eigen aansprakelijkheid.
Groene aanslag
Laten we voorop stellen dat alles wat buiten staat groen wordt, ongeacht het materiaal. Kijk ook maar naar uw vuilcontainer, hout- of glaswerk. Omstandigheden die algen veroorzaken zijn vocht en kou. U weet waarschijnlijk ook dat de vuilcontainer sneller te reinigen is dan een andere grovere oppervlaktestructuur. Zo is het ook met uw terras. Het type oppervlak en de poreusheid van het materiaal bepaalt hoe makkelijk u het terras gereinigd krijgt. Een terras dat altijd nat en vochtig is zal last hebben van veel groenaanslag. Een terras waar veel zonlicht op de bestrating valt kan sneller drogen en de aanslag zal sneller verdwijnen.
Ook al is uw bestrating pas aangelegd, groene aanslag ontwikkelt zich razendsnel, ook op uw nieuw aanlegde terras. De natuur gaat zo gezegd zijn eigen gang.
Voor groene aanslag is het advies om te reinigen met heet water of stoom. Alg sterft af bij hogere temperatuur, dus als de watertemperatuur boven de 65 graden is heeft u een natuurlijk reinigingsmiddel en is een schoonmaakmiddel in principe overbodig. Doe dit wel bij droog weer en een buitentemperatuur van minstens 15 graden. U veegt later de resten gemakkelijk op. Heeft u geen stoomreiniger dan raden wij een bij ons verkrijgbare groene aanslag verwijderaar aan.
Hogedrukreiniger
Wij raden het gebruik van standaard hogedrukreinigers op onze betonproducten af. Dit omdat de sterke waterstraal van een standaard hogedrukreiniger de bestrating kan beschadigen. Cement werkt in principe als lijm. De mogelijkheid bestaat dus dat u de cementdeeltjes in de toplaag van de bestrating kapot spuit. Bovendien maakt u de toplaag poreus, wat betekent dat algen nog meer ruimte krijgen om zichzelf te nestelen. Groene aanslag en vervuiling wordt steeds erger en ontwikkelt zich in een sneller tempo. Tegels kunnen beter gereinigd worden met een powerscrubber. Een uitzondering op de regel is keramiek. Keramische tegels kunnen wel gereinigd worden onder hoge druk. Deze toplagen zijn veel harder, maar pas altijd op met de voegen, deze zijn vaak niet bestand tegen de hoge druk.